Az arthritis ruhakísérlet: Egy időre valaki más bőrében

Az Arthritis ruhában azonnal egy másik generáció tagjának éreztem magam. A legkönnyebben akkor lehet megtudni, hogy más mit él át, ha egy időre annak az embernek a bőrébe bújunk.

Írta: Stannah

A Stannah nemzetközi kontentcsapatának új tagjaként meglátogattam a cég központját, így lehetőségem nyílt arra, hogy közvetlenül megismerjem a cég termékeit és az általuk képviselt értékeket.
Nem számít, hogy az ember melyik részlegen dolgozik, mindenütt kiemelkedően fontos, hogy át tudjuk érezni, mire van valójában szüksége az ügyfeleinknek.Van egy fontos kérdés, amelyen minden egyes Stannah alkalmazottnak el kell gondolkoznia: Milyen lehet ízületi gyulladással és mozgáskorlátozottsággal együtt élni?

Milyen lehet ízületi gyulladással együtt élni?

Ez az a fajta empátia, amelyik az egyik legfontosabb tényező egy új, a vásárlóink igényeit kielégítő termék megtervezésekor. Ez a gondolat áll az arthritis ruhakísérlet mögött is, amely a nemzetközi kontentcsapat látogatásának egyik legfontosabb része volt.

A Stannah-t egyébként is a vásárlóközpontúság jellemzi: a célunk olyan termékek tervezése, amelyek kielégítik a vásárlóink igényeit. Természetesen a technikai részletek is fontosak, de sokat foglalkozunk öregedéssel kapcsolatos cikkek, könyvek olvasásával, elemzésével, hogy minél jobban megérthessük a vásárlóinkat és rátalálhassunk az igényeikre.

Az egyik célunk valódi kihívás –hatékonyan szeretnénk elérni az embereket országtól és kultúráktól függetlenül! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a legelső lépés a megelőzés, ezért a vásárlóinkat hasznos és ismeretekben gazdag információkkal látjuk el.

De miért is olyan fontos felhívni a figyelmet az ízületek gyulladásos állapotából következő nehézségekre? AzAmerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának körülbelül 22%-át diagnosztizálták ízületi gyulladás valamilyen formájával.Ez a betegség komoly fájdalommal, stresszel, szorongással és akár depresszióval is járhat.

Tudta, hogy az idősek több mint fele szenved ízületi gyulladástól?

A betegség az idős emberek körében még gyakoribb. Kutatások szerint az idősek több mint fele tapasztalja meg az ízületi gyulladás kellemetlenségeit az élete során. Nem tehetjük meg, hogy nem törődünk ezzel a problémával. Ha az ízületi gyulladással foglalkozunk, akkor a szüleink, a szeretteink és saját jövőnkkel is foglalkozunk. Továbbá előtérbe kerül az is, hogyan késleltethetjük ennek a látszólag elkerülhetetlen problémának a megjelenését.

Az idősek több mint fele tapasztalja meg az ízületi gyulladás kellemetlenségeit az élete során.

A legjobban úgy tudja az ember átérezni, hogy az ízületi gyulladás mit is jelent, ha a saját bőrén tapasztalja meg. A Stannah ezért megtette a következő lépést, és egy kísérlet segítségével közvetlenül is megtapasztalhatóvá tette, mit is jelent az ízületek gyulladásos állapota a mindennapokban. Valójában a Ford példáját követtük – a Ford volt az első vállalat, amely kifejlesztette az Arthritis ruhát. A NAPP Pharmaceuticalsnak is van egy hasonló ruhája, amelyet ők az „empátia fejlesztésére” használnak. A Ford célja a ruhával az volt, hogy kitapasztalják, hogyan tehetik az autóikat kényelmesebbé az idősebbek számára, a NAPP célja pedig az empátia volt, a Stannah Arthritis ruhája ötvözi ezt a két szemléletet, egyszerre kívánjuk fejleszteni a termékeinket és megérteni a vásárlóinkat.

Az arthritis ruhakísérlet

Az Arthritis ruha egyike az Egyesült Királyságban hozzáférhető három ruhának, amelyeket a Loughborough University School of Design tervezett. A Stannah a ruha segítségével mutatja meg a munkatársainak, hogy az ízületi gyulladástól és korlátozott mozgásképességtől szenvedő vásárlóink milyen nehézségekkel néznek szembe. A ruha kifejlesztését részletes kutatás, a szakirodalom alapos megismerése, egészségügyi szakemberekkel és betegekkel történő elbeszélgetések előzték meg. A ruha célja, hogy az öregedés egyes aspektusait mutassa meg azoknak, akik ezt személyesen még nem élték át.

Azonnal egy másik generáció tagjának éreztem magam.

Ahogy az ember öregszik, csökken az ízületek mozgásképessége és a tapintás érzékenysége, valamint a látás erőssége.De ezt hogyan érthetném meg 33 évesen?Az emberek többsége egyetért abban, hogy empátiát legegyszerűbben úgy lehet kialakítani, ha valaki egy időre egy másik ember bőrébe bújik.Ezért ajánlotta fel a Market Insights Managerünk, hogy kipróbálhatom ezt az egyedülálló, öregedéssel kapcsolatos kísérletet.
Azonnal egy másik generáció tagjának éreztem magam.Mikor a ruha részei a helyükre kerültek, érezni kezdtem az ízületi gyulladással leginkább érintett területeken a változást.

A ruha felvétele után azonnal megtudtam, hogy milyen lehet, ha merevek az ízületeim, és nem érzem jól magam a bőrömben.Miközben a központ épületében sétálgattam, azon töprengtem, hogy ez a betegség milyen mértékben lenne hatással a mindennapjaimra.
A ruha célja, hogy bemutassa az ízületi gyulladás különböző fokozatait és megjelenési formáit, különösen a mozgásszervi tüneteit.A piros fájdalompontok azokat a helyeket jelzik, ahol a ruha viselői merev vagy megdagadt testrészt és kényelmetlenséget tapasztalhatnak.

A ruha a következő részekből áll össze:

  • A gyöngyök a nyak recsegését és a tarkó zsibbadását szimulálják
  • Az övekkel a csökkent mozgásképességet lehet bemutatni
  • A merevítők és csatok az ízületek merevségét jelzik
  • A neoprén rávarrások és hevederek az egyensúlyra vannak hatással
  • A tüskék pusztán a fájdalmas testrészeket (nyak, gerinc, csípő és térd) jelölik
  • A nagylábujjnál érezhető bütyök kellemetlen érzést okoz álláskor vagy egyenetlen felületen való sétáláskor
  • A kesztyűk az ujjak és a kezek merevségét hivatottak bemutatni

Az ízületi gyulladás hatása a mindennapokban

Valaha is eszébe jutott, hogy milyen lehet ízületi gyulladással együtt élni?

Ez egy olyan fontos kérdés, amelyen minden egyes Stannah alkalmazottnak el kell gondolkoznia. Nem számít, hogy az ember melyik részlegen vagy munkaterületen dolgozik, mindenütt kiemelkedően fontos, hogy át tudjuk érezni, mire van valójában szüksége az ügyfeleinknek. Ha megismerjük, hogy a vásárlóink mit élnek át nap mint nap, akkor még jobb, még könnyebben használható termékeket kínálhatunk nekik.

Amikor én vehettem fel a ruhát, úgy döntöttem, hogy kihasználom a lehetőséget, és kipróbálok néhány olyan dolgot, amit beletartozik egy idős ember napi rutinjába. Néhány ezek közül a feladatok közül:

Lépcsőzés:

A térd merevsége miatt kifejezetten fájdalmas volt lépcsőzni, éreztem, hogy mennyire megterhelődnek az ízületeim.A Stannah több európai országban és az Egyesült Államokban végzett piackutatása szerint a mozgásképességgel kapcsolatos nehézségek egyik fő oka az ízületi fájdalom.A lépcsőliftet használók 50%-a valóban ízületi fájdalmaktól szenved, míg a megoldás iránt érdeklődők 61%-a szintén térd- vagy ízületi fájdalomról panaszkodott.A kézügyességnek szintén fontos szerepe van, hiszen alig tudtam megtámaszkodni a korlátban.A mozgékonyságom és az egyensúlyom hiánya miatt nagy erőfeszítésembe került a kezem használata, és rájöttem, nem a térdem az egyetlen gyenge pont.

Evés, ivás, fogmosás:

Minden olyan tevékenység, amelyhez szükség volt a kezemre, többek között az evés vagy a fogmosás is, nagy fájdalommal járt.Akár egy pohár víz felemelése is nagy kellemetlenséggel és még nagyobb koncentrációval járt, hogy ne ejtsem el a poharat.Amikor valamiért nyúlni akartam, a könyökömön lévő bordázat és pántok – amelyek a mozgásképesség csökkenését imitálták – miatt nem tudtam kinyújtani a karom.

Hátradőlni egy székben, majd felállni onnét:

A csípő és a derék körüli merevítés miatt komoly nehézséget okozott az, hogy felálljak, miután hosszabb ideig ültem valahol, sokkal nehezebben tudtam segíteni a mozdulatot a hasizmommal.Az sem könnyített a helyzeten, hogy a térdeim alig bírtak el, és a kezemre sem tudtam olyan biztonsággal támaszkodni.

Hátranézni a vállam felett:

Mindegy hogy álltam vagy ültem, a nyakam merevsége és a bizonytalan egyensúlyom miatt nem tudtam hátranézni a vállam felett.A mozgáskorlátozottság és a lassú reakció miatt sérülékenynek éreztem magam vészhelyzet esetén.

Lehajolni valamiért:

A derék és a csípő merevsége miatt nagyon nehéz volt lehajolni a padlóig.A jobb láb bütyke szintén gátolt a szabad mozgásban, ami miatt kényelmetlen és nehézkes lett a járásom.

A Stannah lépcsőlift bemutatóterme

Egy ideje már viseltem az Arthritis ruhát, amikor végre eljutottunk a lépcsőliftek bemutatótermébe. A teremben többféle otthoni környezetet, lépcsőformát és lépcsőlift-megoldást modelleznek.

Fájt mindenem, így nagyon kíváncsi voltam a lépcsőliftekre. Először azonban úgy gondoltam, lépcsőzök még egy keveset, hogy igazán érezni tudjam a különbséget. Nemcsak a térdem fájdult meg a fel-le lépcsőzéstől, hanem a kezem is, mert nagyon nehéz volt megkapaszkodnom a korlátban. Nem éreztem magam magabiztosnak vagy biztonságban, mintha nem lett volna elég erőm és egyensúlyom, a lépcső tetején pedig attól tartottam, le fogok esni.

Aztán végre kipróbálhattam a lépcsőlifteket.Mielőtt beültem volna a székbe, megnyomtam a lábtartót kihajtó gombot, és az jutott eszembe, hogy ehhez le sem kellett hajolnom!Magát a széket is nagyon kényelmesnek találtam, és a biztonsági övet is könnyű volt használni, mert nem kellett erőt kifejteni hozzá (szemben mondjuk egy autó biztonsági övével).Néhányszor kényelmesen fel-le utaztam a lifttel, és arra jutottam, hogy ha a mindennapi feladatok nagy része nehéznek bizonyul, akkor erről a listáról miért ne húzhatnánk le a lépcsőket?
A lépcsőlift használata közben megpihenhetett a térdem és a kezemnek sem kellett a korlátot markolnia.Biztonságban éreztem magam.

Kipróbáltam a Starla, Siena modelleket.Mindegyikben kényelmesen éreztem magam, az automata lábtartó miatt nem kellett lehajolnom, az ergonomikus öv miatt pedig a kezemet sem kellett megerőltetnem. Mivel a ruha a teljes testet érintő, súlyos ízületi gyulladást szimulált, számomra a Sadler volt a legmegfelelőbb, mert kényelmesen megtámasztja a hátat, így nem kellett annyira előredőlni ahhoz, hogy leüljek vagy felálljak.

A személyes tapasztalatom alapján a Sadler tökéletes volt, mert olyan emberek számára készült, akiknek különösen a derék és a térd ízületeiben csökkent a rugalmasság.

Szóval a személyes tapasztalatom alapján a Sadler tökéletes volt, mert olyan emberek számára készült, akiknek különösen a derék és a térd ízületeiben csökkent a rugalmasság. Az ülés szöge, párnázottsága és kivitele tökéletesen biztosította azt a kényelemérzetet, amit vártam. A lift ráadásul elérhető különböző magasságban is, a felhasználó testmagasságához igazítva.

Elképesztő kutatást végez a Stannah annak érdekében, hogy tökéletesítse a termékeit. A cég sokat konzultál foglalkoztató terapeutákkal és orvosokkal is, hogy a liftek valóban a legmagasabb elvárásoknak is megfeleljenek.

A nap végére egy új tapasztalattal lettem gazdagabb.Megértettem, hogy mit jelent együtt élni a fájdalommal, a korlátokkal, a frusztrációval és a másoktól való függéssel, és hogy ez milyen komoly pszichológiai hatással lehet az idősekre.
Ezért vagyok büszke arra, hogy én is a Stannah-család tagja lehetek, ahol azért dolgozunk minden erőnkkel, hogy megkönnyítsük a korlátozott mozgásképességűek életét.Boldog vagyok, hogy egy olyan cégnél dolgozhatok, amely érzékenyen viszonyul az ízületi gyulladásban szenvedők nehézségeihez, felhívja a figyelmet a betegségre, és a vásárlók igényeihez alakítja a termékeit.