Mikor jön el az ideje annak, hogy lépcsőliftet vásároljon?

Mi történik, ha a lépcső többé már nem segíti az Ön közlekedését, hanem szüntelenül a fizikai korlátaira emlékezteti?

Írta: Stannah

Számtalan alakú és formájú lépcső létezik. Egyenes vagy spirál lépcsők; bel-és kültéri lépcsők; látványos vagy praktikus lépcsők; vagy olyanok, amelyek mindezeket egyesítik. De minden lépcső hasonlít abban, hogy meghatározzák annak a sebességét, ahogy felfelé vagy lefelé tud haladni rajtuk. Amíg az ember erős és egészséges, addig nincs is baj, de aztán valami megváltozik.

Ez életünk bármely szakaszában megtörténhet. Lehet az oka egy sebesülés, az időskorral járó természetes folyamatok vagy egy kezdődő ízületi gyulladás. A fájdalom jelentkezhet a térdízületben, a csípőben; okozhatja szívbetegség vagy bármilyen más probléma, ami miatt fájdalmassá válik a lépcsőzés, egy szempillantással később pedig a lépcső többé nem segítség abban, hogy eljussunk A-ból B-be. Hirtelen ez a mindenhol felbukkanó szerkezet félelmetes ellenséggé válik, ami megnehezíti napi feladatainak elvégzését, és folyamatosan emlékezteti fizikai korlátaira.

Azért szeretnénk írni erről az érzékeny témáról, mert szeretnénk hiteles, őszinte és tényeken alapuló tanácsokat adni. Ebből következően logikus, hogy Joseph Campbell 1949-ben megjelent könyvében, az „Az ezerarcú hősben” megfogalmazott „Hős útja” elméletét alkalmazzuk.
Persze, ügyfeleink történetei nem hősi eposzok, de mindegyikük története megindító és érzelmekben gazdag, így érdemes megosztani azokat. Egy ideje már szeretnénk bemutatni, hogy az ügyfeleink milyen úton mennek végig, mire eljutnak a döntésig, amellyel visszanyerhetik önállóságukat otthon… és tudjuk, sokan ráismernek majd a saját történetükre.

De miért használjuk az „út” és a „hős” szavakat?

750 000 lépcsőlift beépítése után is még mindig lenyűgöz minket, milyen fizikai és pszichológiai akadályokkal kell szembenéznie az ügyfeleinknek, mire eljutnak oda, hogy biztonságban mozoghassanak fel és le a lépcsőkön. Ezért tekintjük őket valódi hősöknek, és ezért hisszük azt, hogy érdemes másokat is megismertetni a történetükkel.
Minden egyes vásárlónknak megvan a saját története, így azokat a részleteket kerestük, amelyek összekötik őket. És sikerrel jártunk. Az a közös mindegyikük történetében, ahogy felismerték és elfogadták, hogy egy új helyzetben találták magukat. Ez a folyamat egyáltalán nem egyszerű. Vannak, akik napok alatt elfogadták a helyzetet, míg másoknak ez évekbe tellett – függetlenül attól, hogy milyen kultúrában vagy környezetben élt az adott személy.
45 éve foglalkozunk lépcsőliftekkel, és minden egyes vásárlónk története tartalmaz visszatérő mozzanatokat, amelyek segítségével láthatjuk, milyen nehézségekkel kell szembenézniük. Az út végén úgy tűnhet, mintha a lépcső lett volna az utazásuk mozgatórugója, amely lehetővé teszi, hogy a hőseink leszűrhessék a megfelelő tanulságokat vagy találkozhassanak az akadályok legyőzésében segédkező társakkal, és hogy ismét pozitívabb fényben láthassák az életüket.

A hősünkre váró kihívás: be kell ismernie, hogy a fizikuma már nem olyan, mint régen.

A hosszú évek során láttuk azt is, hogy a mozgást segítő eszközök használata valóban stigmát jelent, és sokan ezért ódzkodnak tőlük, mert a társadalom szemében mindig is a fiatalság és az erő volt az elfogadott és kívánatos.
Már az ókori görögök és rómaiak szemében is az idős kor a hanyatlás és az elértéktelenedés időszaka volt, miközben az erőt és a fiatalságot dicsőítették. Sokan vannak, akik mozgást segítő eszközre szorulnak, de nem merik őket beszerezni vagy mások előtt használni.A Stannah hosszú évek tapasztalatait felhasználva ezért igyekszik pozitív és őszinte módon megközelíteni ezt a stigmát.
Mindennek pedig az az alapja, hogy megértőek vagyunk ügyfeleinkkel, és hagyjuk, hogy a saját tempójukban haladjanak végig ezen a személyes utazáson.De még ekkor sem engedjük el hőseink kezét, és nem teszünk le arról, hogy megkönnyítsük az otthoni önállóságukhoz vezető utat.Annak érdekében, hogy az idősek valóban otthonukban öregedhessenek meg, számos tényezőt kell figyelembe venni, és nem árt egy kis előretervezés sem.
Például akár egy olyan egyszerű dolgot, mint az elesés veszélyét csökkentő lábbeli viselését is elutasíthatják, mert attól tarthatnak, hogy így hamar belecsúsznak az „öreg” kategóriába.
Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy azok a feladatok, amelyek ma egyszerűnek tűnnek, holnap már lehet, hogy nem lesznek azok, és sokak számára ez is stresszes és nyomasztó gondolat.Ezért nem olyan egyértelmű jól dönteni, ha az ember saját életminőségének javításáról van szó.Sőt, ez kifejezetten nehéz döntés lehet.Amikor a lépcső használata okoz nehézséget, az még nehezebbé teszi a helyzetet.A hős útjának végigjárása végeredményben valóban megváltoztatja az ember életét, sokak számára kifejezetten nehéz elismerni a testi gyengeséget és azt, hogy lépcsőliftre szorulnak.

A hős elutasítja a kihívást: „Lépcsőlift otthonra? Nem vagyok öreg!”

Az emberek folyamatosan kategóriákba osztják a többi embert.Valójában ez már a civilizáció hajnalától kezdve szokásunk.Ha valaki eléri a 65 éves kort, az azonnal átkerül az idősek kategóriájába, függetlenül attól, hogy valóban idősnek tartja vagy érzi-e magát.Sajnos az öregeket és az öregkort mindig előítéletek veszik körül, ezért sokan haboznak beismerni, hogy megöregedtek.Ez a lépcső okozta nehézségekkel együtt komoly problémát jelenthet, a Stannah-nál pedig tudjuk, hogy mindennek számtalan oka lehet.
Ugyanakkor legutóbbi, világméretű piackutatásunk során kiderült, hogy a lépcsőliftet használó vásárlóink közel 50%-a térdfájdalomtól szenved, amit okozhat sérülés, ízületi kopás vagy gyulladásos állapot.Ez a leggyakoribb példa, így ez a legáltalánosabb történet, amit elmondhatunk: a térdfájdalomé.Hadd meséljük el egy ötvenes éveinek végén/hatvanas éveinek elején járó férfi vagy nő történetét.
Bár nem tekinti magét idősnek vagy öregnek, térdfájdalom teszi nehézkessé az otthonukban való közlekedést.Idővel valószínűleg igyekszik elkerülni, hogy lépcsőznie kelljen.Aztán, ahogy a fájdalom egyre elviselhetetlenebbé válik, két kézzel kapaszkodnak a korlátba, de az is lehet, hogy négykézláb másznak fel a lépcsőn.De még ekkor sem hajlandóak elfogadni a segítséget, és elutasítják bármilyen mozgást segítő eszköz használatát.Az olvasó számára nyilvánvalónak tűnhet, hogy a megoldást egy mozgást segítő eszköz jelenti, de azok, akik megjárták ezt az utat, tudják, milyen nehéz feladni az illúziót, hogy még mindig olyan gyorsan fel tudnak menni a lépcsőn, mint fiatalabb korukban, mlég akkor is, ha ez egyáltalán nem biztonságos.
A hősünk ekkor kezd el érzelmi vagy stratégiai akadályokat gördíteni közte és a cél elérése közé.

A hős próbatételeknek teszi ki magát: ez évekig is elhúzódhat!

Képzeljük el hősünket – aki még nem tudja magáról, hogy hős –, és a próbatételeket, amelyeknek akár évekig kiteszi magát.Tudatosan úgy tervezi meg a napját, hogy reggeltől egészen lefekvésig ne kelljen a lépcsőt használnia, ami nyilvánvaló jele annak, hogy ideje változtatni.
Ez az a szakasz a hős útjában, amikor már tudja, hogy van olyan megoldás, ami megkönnyíti és fájdalommentessé teszi a lépcsőzést.Azonban azzal, ha lépcsőliftet vesz, lényegében beismeri, hogy a fizikai állapota hanyatlik és öregszik, így nem fogadja el ezt a lehetőséget, és nagy fájdalmak közepette tovább használja a lépcsőt, miközben próbál nem leesni róla.Megfordul a fejében sokkal drágább megoldás is.Ennek nyomán például egy egyszintes házba való költözést is szívesebben vállalna, mint egy mozgást segítő eszköz telepítését.De mennyire könnyen válna meg hőn szeretett otthonától,az emlékeitől és a tárgyaitól?Gondoljon csak bele, mekkora megterhelést jelentene elköltözni a saját otthonából.
Sajnos ez az elutasítás akár évekig is elhúzódhat, miközben az egészsége romlik vagy, rosszabb esetben, amíg egy súlyosabb baleset nem történik.A hőseink életében egyik kihívás a másikat követi, miközben igyekeznek minél messzebbre kerülni a mozgást segítő eszközöket.Ez az oka annak, hogy az ügyfeleinkkel először hosszú évek szenvedése és küzdelme után találkozunk.Sajnos néha azután, hogy már elestek.Ezért fontos a prevenció, és mindig örömmel fogadjuk, ha egy család felhív minket, és a megelőző lehetőségekről érdeklődnek, mielőtt a szerettüket bármilyen baj érné.

Szembenézni az ellenféllel és legyőzni azt: legyőzni a pszichológiai korlátokat.

Ekkor a családtagok már nagyon is aggódnak a lépcsőt használó szeretteik biztonsága iránt.Egyszerűen elkerülhetetlenné válik a kérdés.Mindenki felismeri, hogy az adott illető nem tud egyedül lépcsőzni, és folyamatos az elesés veszélye.Végül a hősünk is elkezd azon aggódni, hogy ha elesik, az nemcsak a saját, hanem a teljes családja életére hatással van.Hősünk egója ekkor szorul a háttérbe.Hirtelen felismerik, hogy sokkal fontosabb dolgok is vannak az életben, mint a lépcső miatt aggódni.
A hősünk bölccsé válik, megérti a körülötte zajló folyamatokat, és látja, érzi és érti, hogy el kell fogadniuk a segítséget nemcsak a saját, hanem a családjuk nyugalma érdekében is.
Vannak, akik még mindig luxusként tekintenek a lépcsőliftre, de miután már számtalan olyan sérülésről hallottunk, amelynek a lépcsőről való leesés volt az oka, egyre inkább az az egybehangzó vélemény, hogy egy lépcsőliftre szükségük van nekik is, és a családtagjaiknak is.Képzelje el, hogy félelem vagy szorongás nélkül le tud menni a lépcsőn, hogy ránézzen a kutyára vagy kicserélje a mosást!Ez a beismerés egy újabb lépés a hős saját útján.
Azt jelenti, hogy helyesen döntöttek.

Az ellenség felett aratott győzelem: életük legjobb döntése!

Amikor első alkalommal keressük fel ügyfeleinket az otthonukban, akkor mindig azzal kezdünk, hogy felmérjük és megértsük, miért csökkent le a mozgásképességük, milyen fizikai korlátaik vannak, és ez hogyan befolyásolja napi rutinjukat. Megkérdezzük például: Képes arra, hogy dolgokat vigyen fel vagy hozzon le a lépcsőn? Használnia kell a korlátot? Segítség nélkül meg tud tenni 200 métert sík talajon? Az efféle kérdések talán meglepőek lehetnek, de az őszinte önértékelés nagyon fontos, és a hőseink ekkor már nem kérik ki maguknak a kérdést.
Az első utazás a lépcsőlifttel általában győzedelmes pillanat a hősünk és a családja számára is. Mindenkinek az jut eszébe először, hogy ezt miért nem lehetett korábban elintézni. A hőseink ekkorra értik meg, hogy változtatniuk kell, ha el akarják érni a kitűzött célt.
Amikor ez a cél megvan, az otthoni öregedés valósággá válik, és az is a győzelem része, hogy nem lesz szükség a költözésre. Mindössze egy elegánsan egyszerű lépcsőliftet kell választania a bonyolult költözés minden nyűgével és bajával szemben – ez a legtudatosabb és leggyakorlatiasabb döntés. Így a lépcső okozta nehézségeket egyszerűen kiküszöbölheti, az otthona többi része pedig érintetlen marad. A lépcsőlift esetében azonban nem kell megválnia legféltettebb kincseitől, azok továbbra is díszíthetik otthonát.
Több mint 750 000 embernek van otthon lépcsőliftje. Ennyi ember nem tévedhet….

A tanítványból lesz a tanár: a hős viszi a hírünket.

A hősünk túljutott az összes életszakaszon, és rájön, hogy mások is hasonló cipőben járnak: nem mozognak biztonságosan és önállóan a lépcsőn. Minden egyes Stannah vásárlónak meg kell találnia a maga győzelemhez vezető útját, hogy aztán majd másokat is vezetni tudjon. Így léphetünk előre mint társadalom – igyekszünk elkerülni a fájdalmat, és megtanítunk másokat is arra, hogyan tehetik ezt meg.

A hőseink megosztják másokkal a saját szenvedésüket és történetüket. Mi pedig örülünk annak, hogy a vásárlóink többségénél a lépcsőlifttel visszanyerték a függetlenségüket és az irányítást az életük felett, javult az életminőségük, és maradt energiájuk élvezni az életet.

Vásárlóink jelentős része győzelemmel zárta utazását, a Stannah pedig folytatja küldetését a lépcsőliftet övező stigma eltörléséért.
Szükség van arra, hogy megszűnjön a mozgást segítő eszközökkel szembeni ellenállás és az azt övező stigmatizálás.
Reméljük, lassan egyre kevesebb ügyfelünknek kell végigjárnia ezt a fájdalmas utat, hogy leküzdjék a pszichológiai akadályokat. Végezetül pedig minél hamarabb vásárol lépcsőliftet, annál hosszabb ideig élvezheti annak előnyeit.Ezért fontos, hogy elmondtuk ezt a történetet.

Mi, a Stannah-nál tisztában vagyunk azzal, hogy a vásárlóink egyre inkább márka- és dizájntudatosak, szeretnék kifejezni az egyéniségüket, és pozitívan kívánnak szembenézni az öregedéssel, mindezt az elérhető technológia segítségével. Így újraírhatják a saját történetüket, amellyel az otthoni önállóság és a biztonság vezető úton járnak.